Počele obuke za pisanje EU projekata

Bez autora
Mar 28 2012

Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima započinje novi ciklus besplatnih obuka “Upravljanje EU projektima za predstavnike udruženja”. Na konkurs koji je raspisan početkom marta stiglo je 350 prijava, dok će na obukama u ovom ciklusu učestvovati 50 predstavnika organizacija.Obuka se organizuje nakon što je nedavno istraživanje pokazalo da postoji velika potreba za dodatnim obrazovanjem u oblasti pripreme projektnih predloga. Takođe, u Beogradu funkcioniše veliki broj novoosnovanih udruženja kojima je ovakva obuka neophodna.

Počele obuke za pisanje EU projekataAgencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima započinje novi ciklus besplatnih obuka “Upravljanje EU projektima za predstavnike udruženja”.

Na konkurs koji je raspisan početkom marta stiglo je 350 prijava, dok će na obukama u ovom ciklusu učestvovati 50 predstavnika organizacija.

Obuka se organizuje nakon što je nedavno istraživanje pokazalo da postoji velika potreba za dodatnim obrazovanjem u oblasti pripreme projektnih predloga. Takođe, u Beogradu funkcioniše veliki broj novoosnovanih udruženja kojima je ovakva obuka neophodna.

Ciljevi ove obuke jesu podizanje kapaciteta udruženja za bolji pristup donatorskim sredstvima unapređenjem saradnje sa lokalnom zajednicom, razvijanjem komunikacije sa ključnim partnerima – institucijama i donatorskim organizacijama, jačanjem veština lobiranja i pripreme projektne dokumentacije za konkurisanje za dodelu sredstava za potrebe finansiranja projekata.

Obuka je namenjena predstavnicima udruženja, aktivistima i zaposlenima u civilnom sektoru.

Obuke za predstavnike organizacija civilnog društva se organizuju po treći put i imaju dva nivoa, osnovni i napredni. Polaznici će biti raspoređeni u dve grupe, u zavisnosti od iskustva u radu i pripremi projekata. Obuka je koncipirana tako da kroz teorijski i praktičan rad polaznici savladaju veštine neophodne za uspešno konkurisanje za donatorska sredstva.

Nakon sprovedenog trodnevnog treninga, uslediće praktični deo obuke tokom kojeg će se u formi mentorskog rada pratiti razvoj projekata polaznika treninga. Po završetku mentoring perioda, uslediće poslednji dan obuke kada će biti predstavljeni predlozi projekata.

Savladavanje veština apliciranja za projekte Evropske unije izuzetno je važno, kako bi udruženja mogla da iskoriste već postojeće resurse iz pretpristupnih IPA fondova za sprovođenje svojih projekata. Dobijanjem statusa kandidata, otvaraju se i nove mogućnosti za udruženja, a uspešno konkurisanje za donatorska sredstva omogućava održivost organizacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik